Sade Vanilyalı Kek Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 1 çimdik tuz
Yapılışı:
- Fırınınızı 180°C'de ısıtmaya başlayın. Kek kalıbınızı yağlayın veya pişirme kağıdı ile kaplayın.
- Yumurta ve toz şekeri derin bir kapta, şeker tamamen eriyene ve karışım krema kıvamı alana kadar yaklaşık 5 dakika çırpın.
- Sıvı yağ ve sütü ekleyip, çırpmaya devam ederek karıştırın.
- Un, kabartma tozu, vanilin ve tuzu eleyerek karışıma ekleyin. Spatula ile yavaşça, çok fazla çırpmadan homojen bir kek hamuru elde edene kadar karıştırın.
- Hazırladığınız kek hamurunu yağlanmış kek kalıbına dökün ve üzerini düzeltin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında, yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Kürdan testi yaparak pişip pişmediğini kontrol edin (kürdan temiz çıkmalı).
- Keki fırından çıkarın, 10 dakika kadar kalıbında dinlendirdikten sonra kalıptan çıkarıp soğumaya bırakın.
Püf Noktaları:
- Malzemelerin oda sıcaklığında olması kekin daha iyi kabarmasını sağlar.
- Unu eleyerek eklemek kekin daha hafif olmasına yardımcı olur.
- Kek hamurunu çok fazla karıştırmak kekin sertleşmesine neden olabilir.
- Fırınınızın sıcaklığına göre pişme süresi değişebilir, bu yüzden kürdan testi yapmak önemlidir.
|